"Elk kind verdient de beste leerkracht"

Ans van Eijndhoven, opleidingsdirecteur, houdt van alle aspecten van de pabo. Begonnen als lerares in het basisonderwijs ontwikkelde ze zich tot opleidingsdirecteur van Iselinge Hogeschool in Doetinchem. Van Eijndhoven wil vanuit die positie een positieve bijdrage leveren aan het onderwijs.

Ans van Eijndhoven komt uit het basisonderwijs. Van lerares stroomde ze door naar het management. “Ik werd benaderd door een opleidingsinstituut. Dan kom je in een heel andere wereld.  Daar leerde ik de andere kant van het onderwijsspectrum kennen: het opleiden van studenten. Ik heb verschillende managementopleidingen gedaan. Ik ben een mensenmens en een verbinder. Die expertise uit de twee werelden van het onderwijs én mijn talenten breng ik nu samen bij Iselinge Hogeschool.”

Open vizier

“Elk kind verdient de beste leerkracht. Een goede leraar leert kinderen met een open vizier naar de wereld te kijken en legt daarvoor eerst een stevige basis in de vorm van kennis en ontwikkeling van vaardigheden. Op die manier leren kinderen de juiste keuzes te maken die van belang kunnen zijn voor de gehele samenleving. Een leerkracht heeft dus een grote verantwoordelijkheid. Ik vind het belangrijk dat onze studenten als onderwijsprofessionals de opleiding verlaten. Als eindverantwoordelijke van onze pabo verschaf ik studenten de mogelijkheid om hun onderwijstalenten te ontwikkelen. Maar ik wil meer. Ik wil ook invloed uitoefenen op de onderwijskwaliteit en de samenwerking in de regio. In het belang van verdere professionalisering en de toekomst van onze studenten en dus voor onze kinderen.”

Onderwijsmotor

“Wij zijn een belangrijke onderwijsmotor én kenniscentrum voor de regio. Bij ons vind je behalve de lerarenopleiding op hbo- en universitair niveau, ook nascholing, trainingen en onderwijsbegeleiding. Alles in één gebouw. Ik ben ook blij dat we uitgeroepen zijn tot de tien beste pabo’s van Nederland. Daar hebben we heel hard voor gewerkt. Als startende studenten naar onze open dag komen, zijn ze onder de indruk van de gezellige, open sfeer en kwaliteiten van onze hogeschool. Onze studenten leiden belangstellenden voor onze opleiding zelf in het gebouw rond en geven als ervaringsdeskundigen praktische informatie. Je ziet gewoon dat onze studenten trots zijn op hun pabo.”

Netwerk

“We bereiden onze studenten zo goed mogelijk voor op het lerarenberoep en de ontwikkeling van het kind. Je ziet de kinderen weliswaar niet op onze hogeschool, maar toch staat dat kind bij ons steeds centraal. Daarom is het zo belangrijk dat je als student hart hebt voor kinderen en passie hebt voor het onderwijs. Wij van onze kant zorgen ervoor dat onze studenten opgeleid worden tot innovatieve leerkrachten en dat wij studenten afleveren met enthousiasme voor allerlei aspecten van het basisonderwijs. Wij zijn als kleinschalige hogeschool een goede toevoeging voor het primair onderwijs. Wij hebben een groot netwerk opgebouwd van onderwijsgerelateerde instituten. Wij zijn regelmatig met elkaar in gesprek hoe we de kwaliteit van de pabo kunnen verbeteren en wij doen steeds onderzoek naar allerlei onderwijsthema’s. Onze kracht ligt in het slim verbinden en slim combineren van onderwijsthema’s.”

Ans van Eijndhoven is blij waar de hogeschool nu staat, maar wil over vijf jaar hét expertisecentrum voor het basisonderwijs van Oost-Nederland zijn. “Dan heb ik het over kwalitatief goede masteropleidingen, universitaire opleidingen en nascholing voor management- en onderwijsfuncties. Maar we willen geen universiteit worden. Wij blijven een hbo-instelling die het beroep van leraar hoog houdt. En daarmee investeren we in de toekomst van onze studenten en dus in de toekomst van onze kinderen.”