Waarom je leraar zou moeten worden...

1. Potentieel voor succes
    Niet elk kind zal het goed doen in de klas. Maar dit feit zou je niet moeten weerhouden om te geloven dat ieder kind een eigen potentieel voor succes in zich heeft. Dat is zo spannend – elk jaar zijn er weer nieuwe uitdagingen en nieuwe mogelijkheden om kinderen een steun in de rug te geven. Ieder kind kan succesvol zijn!

2. Voldoening
    Succes bij kinderen maakt het vak van leraar zo aantrekkelijk en leuk. Als je als student zelf voor de klas staat en je ziet dat kinderen door jouw toedoen kunnen meekomen, dan haal je zelf heel veel voldoening  uit je werk.

3. Onderwijzen is zelf leren
    Je leert het beste als je jezelf moet verdiepen in een onderwijsthema en als je dat vervolgens aan kinderen moet uitdragen. Kinderen kunnen de meest vreemde vragen stellen. Dat maakt dat je je nog meer gaat verdiepen in het onderwerp. En dat maakt dat je meer leert. Een oude waarheid zegt:  het duurt zeker drie jaar voor je een onderwerp echt onder de knie hebt. Dat brengt meer deskundigheid en ervaring.

4. Dagelijkse humor
    Als je een positieve houding en een gevoel voor humor hebt, dan komen er ontelbare momenten langs waarop je samen kunt lachen. Soms zijn het gekke grappen die je maakt tijdens de les, soms zijn het grappen die kinderen met je delen. Geniet van het moment!

5. De toekomst van kinderen
    Elke dag vorm je als leraar de toekomst van kinderen. Soms zie je kinderen vaker dan hun eigen ouders. Je bent iemand die er toe doet!

6. Je blijft er jong bij
    Als je onder kinderen bent, zul je altijd up-to-date blijven. Daardoor zul je altijd in contact blijven met de leefwereld van jongeren.

7. Autonomie in de klas
    Als je als leraar de deur van de klas sluit en je met onderwijzen begint, dan ben jij de enige die bepaalt wat er gaat gebeuren. Er zijn niet veel banen waar je de ruimte hebt om zo creatief en autonoom te zijn.

8. Combi met gezinsleven
    Als je kinderen hebt, dan sluit het schooljaar goed aan bij het leven van je eigen kinderen. De kinderen zullen dan op hetzelfde moment vrij zijn als jij.

9. Baanzekerheid
    Het is vrijwel zeker dat je in de nabije toekomst een baan als leraar in het basisonderwijs zult vinden. Veel ouderen gaan immers nu met pensioen. Als je je eenmaal als leraar hebt bewezen, is het gemakkelijk om een nieuwe baan te vinden.

10. Lange vakanties!
    Tijdens de zomermaanden heb je lange tijd vakantie. Er zijn dan vele mogelijkheden om je tijd door te komen. Buiten  het houden van vakantie, kun je ook les gaan geven op een zomerschool. Maar laten we eerlijk wezen: als je er een jaar van lesgeven op hebt zitten, dan heb je een lange vakantie wel verdiend.