Wetenschap & Techniek

Kinderen zijn nieuwsgierig naar de wereld om hen heen. Zij ontwikkelen zich door deze wereld te ontdekken. Wij vinden het belangrijk dat kinderen op de basisschool onderzoekend, nieuwsgierig, zelfregulerend, kritisch, samenwerkend en creatief in denken en doen worden. Daarom hebben wij in samenwerking met het Kenniscentrum Wetenschap en Techniek Gelderland - het netwerk van primair onderwijs en de universiteit van Groningen - innovatieve arrangementen ontwikkeld. Via ons curriculum richten wij ons binnen het domein van Wetenschap & Techniek op de professionele ontwikkeling van leerkrachten. Het onderwerp behandelen wij in het eerste en tweede studiejaar. Studenten werken met thema’s als onderzoekend leren en denkvaardigheden (thinking skills). In elk semester van de opleiding staat een module van Wetenschap & Techniek centraal.

Sciencedag

Wij organiseren jaarlijks een Sciencedag voor scholen in de regio. Op die dag zetten onze eerstejaarsstudenten allerlei activiteiten op voor kinderen. Een paar honderd kinderen komen op die dag samen om onderzoekend te leren.

Verplicht leervak

De huidige regeringspartijen VVD en PvdA willen het vak Wetenschap & Techniek verplicht stellen op de basisschool. De regeringspartijen denken dat meer jongeren een wetenschappelijk of technisch beroep zullen kiezen als ze er al vroeg mee in aanraking komen. Nederland komt over enkele jaren tienduizenden technici tekort.

Een enthousiaste leerkracht is als geen ander in staat dit enthousiasme voor wetenschap en techniek op de kinderen over te brengen.